Mida arvestada bussireisi valimisel? II osa

Eelmises postituses andsin oma targa peaga nõu, millal võiks bussireisi broneerida, milline firma valida ning mida arvata bussireiside hindadest. Jätkan kirjutamist sellest, millega võiks bussireisi valimisel veel arvestada.

4. Mida arvata foorumite õudus- ja kiidujuttudest?

Foorumeid võiks üldiselt võrrelda küla latataradega — igaüks räägib nagu heaks arvab, kes liialdab ja lisab teemale funki juurde, kes otsib kuskilt vandenõuteooriaid, kes mõtleb niisama asju välja jne. Ehk siis — ei ole vist tarvis meelde tuletada, et kõike, mida kuskil internetiavarustes või külaputkades räägitakse, ei tasuks uskuda. See muidugi ei tähenda, et foorumites asjalikke kommentaare ei oleks, aga olgem ausad, lahmijaid on igasuguseid ja ka normaalsematel inimestel (vabandan väljendi pärast, aga saate aru küll, mida mõtlen) võib mõnikord raske olla objektiivseid hinnanguid anda. Inimeste arvamused on tavaliselt subjektiivsed — need olenevad sellest, kui nõudlik üldse ollakase ja kas vastavad lootused/ootused on täitunud või mitte. Küll aga võivad krapsakad kommentaatorid ja muud pudrulojused siiski luua arvustatavale mingi tajutava suuna. Kui ettevõte pakub kvaliteetseid reise, siis tõenäoliselt väga palju negatiivseid kommentaare nende kohta ei leidu, ja vastupidi, kui leiate palju negatiivseid kommentaare, siis tuleks selle ettevõttega ettevaatlik olla. Mida teha aga siis, kui ühed kiidavad taevani ja teised laidavad maani? Minu hinnangul on sel juhul tegemist ebastabiilse kvaliteediga reisidega, mis tähendabki seda, et mõni reis võib suurepäraselt õnnestuda ja mõni jälle mitte. Olge lihtsalt kogu info suhtes asjalikult kriitilised.

5. Mis määrab bussireisi õnnestumise?

Muidugi on reisi õnnetumisel tähtis reisiprogramm, giid, bussijuhid ja nende oskused, ilm jne, aga suures osas vastutab bussireisil reisijate eest hoopis buss. Seega on reisikorraldajapoolne bussifirma valik väga suure tähtsusega. Mina olen oma “lemmikbussifirma ja lemmikbussijuhid”  juba leidnud ja seda muidugi läbi tugeva iroonia. Päris lemmikbussifirma ja lemmikbussijuhid on mul ka muidugi olemas. Olge tähelepanelikud ja uudishimulikud, kes teid transportima hakkab.

6. Mida tähendab mugavustega buss?

Tihtipeale tekivad inimestel sellist väljendit kuuldes suured ootused, aga selle taga ei peitu mitte midagi eksklusiivset ja luksuslikku. Mugavustega buss tähendab tavaliselt seda, et lisaks istmetele (mis võivad olla nii suurte kui väikeste vahedega) on bussis olemas TV/Video, kuuma vee aparaat, mida tavaliselt võib kasutada vaid seismise ajal, ja WC, mida üldiselt pole soovitatav kasutada.

7. Miks ei ole bussi WC´d soovitatav kasutada?

Sellepärast, et paagi maht on väike, see hakkab ruttu haisema ja WC tühjendamine on väidetavalt päris keerukas protsess, eriti teatud riikides ja arvestades reisikava. Pealegi on see tasuline. Lisaks lähevad need WC´d kergesti umbe, sealhulgas leidub kliente, kes meelega või tõesti lollist peast seda umbeminekut usinasti korraldada oskavad. Bussi WC on mõeldud erandkorras kasutamiseks, tualettide kasutamiseks tehakse niikunii eraldi peatusi.

8. Mida arvata kahekorruselisest bussist?

Kahekorruseline buss on äge, kui see on tehniliselt korras ja ei pea alalõpmata väga kitsastes oludes manööverdama. Vaated on muidugi parimad ülemisel korrusel, aga ka all on omamoodi lahe koopaelu. Ülemisel korrusel täiesti ees istudes peab arvestama, et see võib üsna õudne olla, sest ei ole teada, mis all toimub ja buss justkui loksutaks reisijat täiesti suvaliselt. Eriti kõhe võib hakata manööverdamisel ja kuristike vahel sõites. Lisaks kütab esiklaas korralikult selle taga olijaid. Kahekorruseliste busside kasutamine aitab suurema reisijate arvu tõttu üldkulusid vähendada. Kuigi kahekordsed bussid pole Eestis just kuigi levinud, siis näiteks Serbia-Makedoonia-Kreeka kandis on neid rohkesti ja need sõidavad isegi Meteorasse.

Suure bussiga reisides tuleb arvestada ka seda, et inimeste bussi minemine ja väljatulemine, peatuste tegemised ning üldse kõik muud tegevused võtavad suurema grupi puhul rohkem aega. Samas, kui hästi korraldada, siis ei tohiks see suureks probleemiks olla. Kui tualetipeatuses on ainult 2 WC´d, siis peab tõesti kaua ootama, aga kui on suurem koht, siis saab täitsa ilusti ja kiiresti hakkama.

9. Bussireiside reisiprogramm on tihe ja tempokas.

Üldistatud väide: “Kõikidest linnadest, vaatamisväärsustest vms kihutasime lihtsalt mööda või panime galopiga läbi ja midagi näha ei jõudnudki. Majutuskohtadesse jõudsime alles hilisööl ja juba varahommikul pidime uuesti liikuma.” — Nojaa, piltlikult öeldes see nii ongi. Bussireisid ongi tavaliselt päris tiheda programmiga. Juba reisikava natuke lähemalt vaadates peaks aimu saama, et kui näiteks ühel ja samal päeval külastatakse kolme linna, siis ei saa neist igaühes 12 tundi veeta või kui kahe vaatamisväärsuse vahe on 300 km, siis poole tunniga sinna ei jõua. Parimad reisikorraldajad üritavad kindlasti programmi võimalikult kliendisõbralikuks teha, aga üldiselt on siiski bussireisidel tihe ja tempokas programm. Palju on sõitu, aga palju saab ka näha.

10. Kuidas toimub majutus ja milline see on?

Ma väga loodan, et sellised tõelised prussakahotelli lood on küll nüüdseks juba vaikselt minevikuks saanud. Soojemates maades on kohati ka loomulik, et teatud ritsikaid ja muid elajaid kuskilt tuppa roomab. Üldiselt aga ütleksin seda, et tihtipeale peatutakse majutuskohas vaid loetud tunnid (õhtul hilja saabutakse, hommikul vara lahkutakse), seega mängib toa minimalistlik kujundus ja kulunud kapinurk väikest rolli. Luksuslikkus oleks sellisel juhul pigem priiskamine. Teepealsed peatuspaigad on mõeldud vaid magamiseks. Kohapealne majutus, kus teinekord natuke kauem viibitakse, võik jah ehk natuke ilusam ja mugavam olla, aga uni on teil tempokal reisil tõenäoliselt nii või teisiti hea. Ja dušš/WC kuulub minu teada ka peaagu kõikidel reisidel ikka toa juurde.

Tavaliselt on soovijatel võimalik lisaraha eest tellida ühest või kahest majutust, vastasel juhul majutatakse teid nii nagu parasjagu võimalik (mis võib olla meeldiva või vähemmeeldiva lahendusega). Kellel ei ole teatud põhjustel vaja mingit erilist privaatsust, siis mina küll ei näe põhjust, miks voodikoha eest lisaraha maksta. Mõnikord võib muidugi selline variant esile kerkida, et paar (olgu siis sõbrannad või armunud vms) nö lüüakse lahku eri tubadesse eri seltskondade juurde. See vast pole kõige parem variant, aga ka sellisele variandile on võimalik hea lahendus leida — nt ühel reisil tuli teise tuppa määratud isik meie toa diivanile magama, mis sobis kõigile paremini ja kujunes väga heaks valikuks. Minu arust pole mitte midagi õõvastavat ka võõra inimesega toa jagamises. Aga see on muidugi individuaalne. Üldiselt ma soovitaks inimestel selles küsimuses siiski avatum olla. See võib üsna lõbusaks kujuneda. Minule sattus ükskord omapärane toakaaslane, kes oli Eestist selle suure filtrikohvimasina kaasa võtnud, selline kohvisõber oli.

Teen oma bussireiside turunduskampaaniaga nüüd pausi ja pakun vahelduseks ka teistsuguseid teemasid. Kellel tekib aga täpsustavaid küsimusi, siis olen endiselt valmis vastama. Mõnikord on hea, kui keegi kasvõi paari sõnaga toetab.

Igal juhul, kauneid bussireise teile!

Posted on 10. mai 2014, in Bussireisid, Mõtted ja emotsioonid, Nõuanded, Reisimine, Reisimisliigid and tagged . Bookmark the permalink. 2 kommentaari.

  1. Anonüümne

    Lühidalt, kuid täpselt edasiantud teema, oli huvitav lugeda.

  1. Pingback: Mida arvestada bussireisi valimisel? I osa | turismifännklubi

Lisa kommentaar

elust......ja seiklustest!

KUI TURISMIGA SEONDUV ERUTAB MEELI

Igal pool ja mujal...

KUI TURISMIGA SEONDUV ERUTAB MEELI

Wellness and Spa Service Design and Management Blog

KUI TURISMIGA SEONDUV ERUTAB MEELI

Valid turismi, saad töö, puhkuse ja hobi!

Tartu Kutsehariduskeskuse turismiosakonna blogi

estoniancupoftea

- tassike Eestit -

Reisimuljeid

KUI TURISMIGA SEONDUV ERUTAB MEELI

meie seiklused Hiinas

KUI TURISMIGA SEONDUV ERUTAB MEELI

DagnEspaña

KUI TURISMIGA SEONDUV ERUTAB MEELI

Wandering Desk

Travel, productivity and general mucking about

From Tartu with Love.

KUI TURISMIGA SEONDUV ERUTAB MEELI

Nomadic Matt's Travel Site

KUI TURISMIGA SEONDUV ERUTAB MEELI

Adventurous Kate

KUI TURISMIGA SEONDUV ERUTAB MEELI

A Luxury Travel Blog

KUI TURISMIGA SEONDUV ERUTAB MEELI

SEIKLEJATE VENNASKOND

KUI TURISMIGA SEONDUV ERUTAB MEELI

Minu Tšehhi | My Czech

To get yourself a new life you've got to give the other one away

Blogilogi

KUI TURISMIGA SEONDUV ERUTAB MEELI

Welcome to my Narnia

KUI TURISMIGA SEONDUV ERUTAB MEELI

Wayfaring Student

Travel, Write, Live

Minu hetked ...

KUI TURISMIGA SEONDUV ERUTAB MEELI

Kuidas elad Sardiinia?

KUI TURISMIGA SEONDUV ERUTAB MEELI

Poolaastak Poolas

KUI TURISMIGA SEONDUV ERUTAB MEELI

Pura vida in Costa Rica

KUI TURISMIGA SEONDUV ERUTAB MEELI

I, Lesotho

KUI TURISMIGA SEONDUV ERUTAB MEELI

Vabatahtlikuna Hispaanias

KUI TURISMIGA SEONDUV ERUTAB MEELI

Silvia Volmar

KUI TURISMIGA SEONDUV ERUTAB MEELI

Meie reisijutud

KUI TURISMIGA SEONDUV ERUTAB MEELI

MaryG the Knitter

KUI TURISMIGA SEONDUV ERUTAB MEELI

Estravel

KUI TURISMIGA SEONDUV ERUTAB MEELI

Taisto Reisid blogi

KUI TURISMIGA SEONDUV ERUTAB MEELI